Prehľadne, štýlovo a hlavne účelne upratané potravinové skrine či komory. To je sen každej zručnej gazdinky. Ako sa správne skladujú jednotlivé druhy potravín? Čo urobiť s bylinkami, aby sme im zabezpečili dlhú životnosť? Ako mať poriadok v zásobách?
Profesionálni kuchári to už dávno vedia. Uskladňovať potraviny v obaloch, v ktorých ich prinesiete do kuchyne, nie je vhodné. Veľmi ťažko udržíte poriadok v celej hŕbe sáčkov a obalov, ktoré majú rôzne veľkosti či zlú kvalitu balenia. Navyše potravinám takto hrozí aj navlhnutie.
Tomu všetkému sa u profíkov snažia vyhnúť. Veď poznáte niečo horšie ako rozsypané cestoviny či soľ po celej poličke? My veru nie. Preto prinášame zopár rád, ako sa tomu vyhnúť.
Bylinky, soľ či korenie treba chrániť pred vlhkosťou
Či už si bylinky sušíte sami, alebo ich kupujete, jedno je isté. Po dôkladnom vysušení nemajú rady vlhkosť. Tá spôsobuje stratu ich arómy, liečivých účinkov a môžu sa objaviť plesne. Rovnako nemajú rady veľa svetla či slniečka. Najlepšie je skladovať ich v tmavých, hermeticky uzavretých nádobách. V najideálnejšom prípade by mali byť sklené, plastové alebo plechové.
Obdobný spôsob skladovania ako pri bylinkách platí aj pre koreniny. Je veľmi praktické presypať ich do menších nádob. Okrem toho, že je takýto spôsob účelový, udržíte si tak ľahko poriadok. Zvedavá svokra tak môže pokojne nahliadnuť do poličiek. Nezabudnite si nádobky označiť štítkami s popismi. Verte, že pomýliť si sladkú papriku s tou ostrou môže byť riadna galiba.
Soli svetlo nevadí. No, rovnako ako koreniny, je náchylná na vlhkosť. Skladujte ju preto v nádobe, kam sa nedostane. Ak si nie ste istí, môžete do nej pridať zopár zrniek ryže. Tá zabezpečí, že sa v soli nebudú vytvárať hrudky.
Cestoviny vždy po ruke
Uskladniť sušené cestoviny nie je veľmi zložité. Treba ich však uchovávať v suchu. Ak máte tie kupované, obyčajne sa predávajú v obaloch, ktoré sa ľahko trhajú. V prípade, že nespotrebujete celý balíček naraz, môžete sa snažiť ho uzavrieť ako viete. Skrátka takmer vždy sa objaví nejaké to penne tam, kde by byť nemalo.
Skúste si zadovážiť nádoby na cestoviny. Môžu byť priehľadné alebo zdobené. Dohliadnite, aby mal vrchnák tesnenie.
Na čo dať pozor pri skladovaní cukru?
Pre uskladnenie cukru nie je dôležité, či používate klasický biely, trstinový, alebo kokosový. Je jedno, či je kryštálový, mletý, tvarovaný. Všetky druhy cukru majú jedno spoločné. Absorbujú do seba pach okolia.
Preto nie je dobré cukor skladovať spolu s inými potravinami v papierových obaloch. Kto by chcel, aby mu cukor voňal ako vrece zemiakov? Ak ho ale uzavriete do sklenenej nádoby napríklad s vanilkovým strukom, získate voňavú prísadu do koláča.
Skladovanie trvanlivých potravín nie je veda
Pri trvanlivých potravinách platí, že vlhkosť je hlavný nepriateľ. Uzatvárateľné nádoby s popisnými štítkami je správna cesta. Udržíte si tak prehľad, poriadok a štýl starostlivej pani domu. Vo Svete nábytku Styla nájdete veľký výber rôznych dóz či škatuliek. Stačí si vybrať podľa vkusu a štýlu do tej vašej kuchyne.